La clau de la felicitat

Què és la felicitat?

A què aspirem realment quan desitgem la felicitat?

Si fem un repàs al que han opinat els considerats grans filòsofs i pensadors, al llarg de la història, veurem que ni ells mateixos es posen d’acord en el significat del concepte “felicitat”.

Epicur, com a pare de l’hedonisme, creu que la felicitat prové dels plaers, gaudir-ne de la calma espiritual  (ataràxia) i evitar els dolors (aponia).

Aristòtil identifica la vida feliç amb la bona vida i, per ell, una cosa és la conseqüència de l’altra.

Sao Yung és concloent i diu què la seva felicitat radica en el fet de ser humà i no animal.

Sèneca opina què tota vida feliç és perfecta i per tant una vida feliç no ha de tenir cap carència.

Kant defensa  què la felicitat és un ideal de la imaginació i no pas de la raó.

Nietzsche diu què l’asseveració de que l’home aspira a la felicitat és un miratge de la moral.

Froid està convençut  que la felicitat és una cosa merament subjectiva.

Erik From pensa que ser feliç consisteix en aprendre a “ser” .

Palop creu què aquell que espera que la felicitat vingui dels altres sempre serà un desgraciat.

R. Polín conclou que la felicitat és troba en les coses que es projecten i es pensen de cara al futur.

Pels estoics, la felicitat no es busca ja que està en mans del destí.

Pels humanistes,  la felicitat és l’excel·lència  absoluta en l’art de viure.

Totes aquestes interpretacions referents a la felicitat em semblen, ara mateix, rebuscades i complicades. Les puc entendre totes i cadascuna. Segurament en totes elles hi ha una part de certesa i malgrat tot, quan més miro dins meu, més m’allunyo del significat de totes elles. La felicitat total, complerta, és una utopia. La felicitat són moments, porcions de temps, retalls guanyats a la vida. D’altra banda algú creu que l’home podria subsistir en un estat de felicitat eterna? Tot allò que acaba esdevenint una constant deixa de satisfer-nos. L’ésser humà no està preparat per assolir la felicitat plena. Està física i mentalment incapacitat. Necessita estigmatitzar els seus sentits amb diferents sensacions totalment oposades.

Un riure, la pluja, una flor que s’obre, un petó, un sentiment, una paraula, un nadó, la lluna, els teus ulls, una mare, un amic, un amor…

I per vosaltres, què és la felicitat?

16 Respostes per a “La clau de la felicitat”

 1. Crec que el ser humà és insatisfet per naturalesa, la felicitat no crec que existeixi entesa coma un estat constant, potser a vatzegades agafem instants d’aquí i allà que s’hi aproximen, però mai pot ser un estat constant. Si fossim sempre feliços seríem infeliços perquè no sabem estar satisfets, perquè necessitem desitjos, anhels, reptes…
  és com si estiguéssim programats per anar darrera d’allò que sempre se’ns escapa , encara que de tant en tant, per sort, hi hagi moments que creguem que ens hi apropem.

 2. Jo sóc seguidor del Garfieldisme i la felicitat és… Odie !!!

  Per cert… els homes feliços no tenen camisa 😉

 3. La felicitat és el programa perfecte, on cada 1 es representa amb el mateix voltage i cada 0 igualment, on els corrents flueixen sense perdues i errors de transmissió, on els algorismes de correcció i recuperació dels errors són redundants, on no s’ha de treure cap instrucció del programa perquè totes són necessaries – incloent els algorismes redundants per si de cas, és clar-, on la senzillesa i la puresa de la lógica deixen als observadors amb respiració tallada per un profund èxtasi i la seva elegancia et fa plorar.

 4. Com va dir en Jean Paul Sartre, la felicitat no és fer el que un vol, sinó voler el que un fa.

 5. David Frigola Says:

  La felicitat, l’amor, la passió… són els temes discutibles eterns que mai troben una resposta que ens pugui satisfer per la nostra condició humana, però pel mateix motiu, per les nostres ganes de descobrir i saber més sobre nosaltres volem significar i explicar.
  I són uns sentiments humans tant indescriptibles i complexes com simples. Només un ho pot entendre quan s’hi troba pel mig d’un dels sentiments, i tot aixi definir-ho seria complicat… o molt simple!
  Quantes vegades hem donat voltes al significat de l’existència, de la vida, de tot plegat? Quanta tinta i tecla s’ha gastat a la vegada?
  Afany per entendre’ns podriem dir?
  No es pot definir en teories limitades cap d’aquests sentiments, des de l’atracció fins al rebuig, almenys jo ho veig aixi. Indefinicions emocionals del ser humà…
  Un sap q està enamorat quan es sent enamorat… un sap q és feliç quan es sent feliç…

 6. Viure feliç contínuament és avorrit… No hi ha res millor que la felicitat que bé després d’estar malament!

  pd: em quedo amb Nietzsche!

 7. punçet Says:

  Jo estic d’acord amb Freud. La felicitat és totalment subjectiva. Allò que a mi em farà inmensament feliç a una altre persona la pot fer tremendament desgraciada. Aquest post m’agrada especialment.

 8. Ayna Dalmau Says:

  Primer cop que entro a aquest teu bloc. EStic d’acord amb la teua explicació quan dius que l’home no està preparat per viure sa vida en estat de felicitat total i que tot allò que esdevé una constant deixa de motivar i de provocar l’estat de la felicitat. Tot és un mecanisme químic. El cervell és protegeix dels estats continuats de felicitat segregant unes substàncies que fan canviar les nostres percepcions i eufòries.

 9. totet10 Says:

  Els teus ulls

 10. Gràcies a tots per les vostres opinions.

 11. Aquesta clau sembla una trampa per ratolins…

 12. Jo no sé com definir la felicitat, però quan veig que els que m’envolten estan contents… em costa menys estar content a mi….

 13. i em sembla que a ells els passa el mateix que a mi…

 14. Per a mi la felicitat és tenir amics, salut, parella i treball.
  Felicitat és que la teva màxima preocupació diària sigui combinar els colors de la roba que t’has de posar al matí.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: