ACIDS GRASSOS ESSENCIALS: OMEGA 3

 

Els àcids grassos essencials (AGEs) són elements crítics en la nutrició ja que el metabolisme dels  éssers humans els requereix i no poden ser sintetitzats per l’organisme. Els éssers humans necessiten consumir AGEs en major quantitat que les vitamines. Recentment s’ha demostrat que més del 25% dels adults i un gran nombre de nens presenten anormalitats dels AGEs degut a que les fonts dietètiques d’AGEs són insuficients.  Molta gent consumeix gran quantitat d’aliments processats en els quals els AGEs han sigut destruïts; el nostre cos està fet per processar aliments naturals en els quals els AGEs són abundants. Per conseqüent, una dieta baixa en greixos és saludable, però només si es consumeixen aliments que siguin intrínsicament baixos en greixos i alts en AGEs.

Què són els omega?

Els àcids grassos omega són un tipus de greixos poliinsaturats essencials.  Aquí trobem els omega 3 i els omega 6. Tots dos són insaturats perquè posseeixen a la seva molècula dobles enllaços entre els seus àtoms de carboni.

Investigacions científiques han evidenciat que, en les zones geogràfiques on aquests àcids es troben molt presents en la dieta quotidiana , els nivells d’arteriosclerosi i les malalties cardiovasculars són quasi bé inexistents. L’anàlisi de l’alimentació d’aquestes zones va portar a la conclusió de que els elements comuns d’aquestes dietes regionals, els àcids grassos omega 3 i 6, eren els responsables de tals virtuts.

Omega 3

Existeixen tres tipus d’àcids omega 3:

–       Àcid alfa-linolènic  (ALA):  Es troba fonamentalment en els olis de les llavors vegetals. Per exemple, lli, soja, anous  i també en verdures i fruites fresques:  enciam, espinacs, col, maduixes, etc.

–       Àcid  eicosapentaenoic (EPA):   El trobem als olis del peix blau i a la llet materna.

–       Àcid docosahexaenoic (DHA): Abundant en peix blau i en diferents tipus d’algues microscòpiques.

Els omega 3 tenen unes funcions bàsiques al nostre organisme:

–        La formació de les membranes cel·lulars.

–        Formació d’hormones.

–        El correcte funcionament del sistema immunològic.

–        La correcta formació de la retina.

–        El funcionament de les neurones i els transmissions químiques.

A més d’aquestes funcions bàsiques,  ha quedat demostrat que la ingestió d’àcids omega 3 tenen una sèrie de beneficis per l’organisme.  Entre totes aquestes avantatges algunes de les més destacades són:  propietats beneficioses per l’aparell circulatori, propietats anticancerígenes,  propietats antiinflamatòries, malalties de Crohn i colitis ulcerosa , dolors de la menstruació, salut mental, pell, embaràs, etc..

Una dieta enriquida en àcid omega 3 redueix la concentració sèrica de triglicèrids i la lipèmia  postprandial, i també la incidència d’arítmies ventriculars post-infart. Existeixen estudis que certifiquen que un increment en la ingesta de peix s’associa a una reducció de la mort sobtada en homes sans.

Suplements d’omega 3

Actualment no hi ha gran diferència entre consumir peix o càpsules d’àcid omega 3 com a font d’ EPA i DHA, tot i què és recomanable que aquest àcid essencial arribi  al nostre organisme a través de la dieta.  Com a font d’ALA es comercialitzen càpsules d’oli de llinassa.

 En el proper post a més d’acostar-nos als àcids omega 6, sabrem quina és la relació adient entre els àcids omega 3 i  6 per tal que hi hagi un correcte funcionament del nostre organisme.

Pròxim post:  Àcids grassos essencials: Omega 6

Advertisements

8 Respostes to “ACIDS GRASSOS ESSENCIALS: OMEGA 3”

  1. vaja, amb lo poc que m’agrada el peix :S

  2. jaja Pons, justament per persones com tu van inventar les famoses càpsules d’oli de peix. Una cada dia i tenim Pons per segles. 🙂

  3. Molt interessant el post. He de millorar en alguns aspectes dels que recomanes.

    La veritat és que l’alimentació és més important del que sovint pensem. Mitjançant els nutrients, podem ajudar a la nostra salut.

    Si més no en aquest cas, hi ha unes píndoles que faciliten les correccions dels dèficits en l’alimentació natural.

    • I el millor de tot és que aquestes píndoles funcionen i compleixen a la perfecció la seva finalitat d’incorporar al nostre organisme les substàncies que necessitem. S’han de tenir només dues precaucions. Primera: si som al•lèrgics al peix és molt possible que també ho siguem a les càpsules ja que incorporen oli de peix totalment natural. Segona: Utilitzar sempre la mateixa marca de càpsules doncs no totes incorporen el mateix percentatge d’oli en la seva composició i, per tenir un bon control de la dosi que estem consumint, és important que aquesta no variï.

  4. Ostres!, l’omega 3 el coneixia poc, però l’omega 6?, aquest no el conec… esperaré al proper post a veure que aprenc.

    • Sí, Miki. Els omega 6 també són importants però només en una justa proporció respecte als omega 3. Al proper post, (intentaré no trigar massa a fer-ho) donaré els detalls.
      Gràcies per la teva visita.

  5. M’he perdut a la segona línia. Soc de lletres, I’m zorry!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s

%d bloggers like this: