CLENBUTEROL I ELS CINQUANTA PICOGRAMS

Com ja sabreu a hores d’ara,  el ciclista Alberto Contador ha estat absolt per la Real Federació Espanyola de Ciclisme (RFEC) del presumpte positiu per clenbuterol al passat Tour de França. El ciclista s’ha mantingut sempre ferm  en negar qualsevol  forma de dopatge i gràcies a la decisió de la RFEC aquest dimarts passat, Contador podrà tornar a la competició.

Què és el clenbuterol?

És un fàrmac del grup dels beta2- agonista. També és conegut com “clen”. No és un esteroide sinó un estimulant del sistema nerviós central  (SNC) i un agonista específic que estimula els receptors adrenèrgics beta-2  (un agonista és aquella substància que és capaç d’unir-se a un receptor i provocar una resposta en una cèl·lula).  En alguns països s’utilitza amb finalitats mèdiques com a broncodilatador en malalties asmàtiques.

És freqüent que atletes i culturistes facin servir el fàrmac pels seus efectes termogènics i anticatabòlics.  Això és degut a la capacitat del clenbuterol per augmentar la temperatura corporal bassal i, com a conseqüència, la necessitat d’una major ingesta de calories (energia). Podem resumir dient que el clenbuterol crema els greixos (lipòlisi)  i fa que augmenti la massa muscular (anabolisme proteic).

La prohibició d’utilitzar clenbuterol en l’engreix animal

Degut a les propietats del clenbuterol, aquest va començar a ser utilitzat en l’engreix animal. Amb l’administració del fàrmac els animals guanyaven massa muscular en poc temps i no s’havia d’augmentar la dosi d’aliments per aconseguir-ho.  La ingesta continuada de clenbuterol  pel bestiar  provoca l’acumulació de la substància sobre tot al fetge i, en menor mesura, al múscul dels animals. El consum per part d’humans d’aquests teixits animals (sobre tot el fetge) contaminats pot provocar intoxicacions. Els principals símptomes són:

 • Tremolors
 • Mal de cap
 • Nerviosisme
 • Dolors musculars
 • En concentracions elevades taquicàrdia i palpitacions

Per tot això el clenbuterol va quedar totalment prohibit com anabolitzant del bestiar, tant per part de la legislació europea com per l’estatal.

L’OCU denúncia l’ús de clenbuterol i altres substàncies il·legals en l’engreix animal

Per controlar l’ús de clenbuterol hi ha un seguit de controls coordinats en el territori espanyol dins del Pla Nacional d’Investigació de Residus ( PNIR). Aquests controls  es duen a terme de forma estricte per part de les autoritats competents per detectar substàncies farmacològicament actives  i contaminants ambientals en els teixits i productes animals.  Dins del PNIR  s’analitzen més de 18 tipus de substàncies (anabolitzants, antimicrobians, medicaments veterinaris, contaminants ambientals, etc.)  en diferents espècies animals i derivats com llet, ous, mel, etc.  Les mostres es prenen en explotacions ramaderes, escorxadors, fàbriques de pinso i  centres de distribució d’aliments.

Malgrat tots aquests controls Espanya és un dels països on més clenbuterol  llest per ser administrat s’ha decomissat. Encara a dia d’avui hi ha explotacions ramaderes que administren il·legalment el fàrmac al seu bestiar.  L’OCU afirma que Espanya és el país europeu que més practica l’engreix animal amb substàncies prohibides. Aquestes substàncies mouen cada any més de 95 milions d’euros. Ara entendrem perquè no és tan senzill posar fre a aquest negoci. En una recent investigació de l’OCU a 43 establiments de 20 províncies espanyoles es va comprovar que a 39 d’aquests, havien administrat al bestiar medicaments sense recepta mèdica. Segons l’OCU, encara a dia d’avui,  són molts els productes animals contaminats que s’escapen als controls del PNIR i que, malauradament, acaben sent ingerits pels humans. L’OCU també denúncia que per contrarestar els efectes del clenbuterol , els ramaders utilitzen altres substàncies  difícils de detectar  com ara la dexametasona i la prednisolona.

Els cinquanta picograms d’Alberto  Contador

La suspensió temporal del ciclista Alberto Contador per un suposat cas de dopatge, va aixecar molta polseguera. Des del primer moment Contador va negar el seu dopatge i va culpar de la presència de clenbuterol al seu organisme a un filet de llaminera que José Luis López Cerrón, director de la Volta a Castella i Lleó, li havia portat des d’Irún. El gremi de carnissers  va possar el crit al cel i va culpar a Contador de fer una promoció nefasta pel sector càrnic espanyol, en fer aquelles declaracions.

Quan Contador va voler saber la quantitat per la qual havia donat positiu li van dir que la dosi exacte era de 0,00000000005 grams per mil·ligram o el que seria el mateix de 50 picograms, quan es considera que han de ser almenys 2.000 els necessaris perquè el clenbuterol tingui efecte com a anabolitzant. 50 picograms és una quantitat tan ridícula que la majoria de laboratoris acreditats per l’AMA  (Agència Mundial Antidopatge) «no busquen clenbuterol en un índex tan baix, entre altres coses perquè 50 picograms no serveixen de res». Tot sembla indicar doncs, que el positiu de Contador per clenbuterol va tenir el seu origen en un problema alimentari, per molt que pesi al gremi de carnissers i per molts controls que ens assegurin que passen les carns i els seus derivats.

El fet de que hagi sigut a un campió de ciclisme a qui se li ha detectat el clenbuterol al seu organisme ha fet que el cas sigui més violent i colpidor.  Ara bé, no ens enganyem, la qualitat de la carn que mengem així  com l’eficàcia dels controls  que aquesta supera,  han quedat irremediablement en evidència.


10 Respostes per a “CLENBUTEROL I ELS CINQUANTA PICOGRAMS”

 1. És la primera vegada que entenc amb total claredat el que ha passat en el cas “Contador”, gràcies per explicar-te tant be!

  Salut!!

 2. Per molt que busqui no trobaré en la llista de ingredients de la etiqueta si la carn que compro porta clenbuterol, oi?

  • Doncs no Pons, no cal que busquem etiquetes ni signes externs. Res no determinarà a simple vista la presència de clenbuterol en un bistec de carn.

 3. Fa uns anys vaig visitar una granja de vaques, ens varen ensenyar on estaven estabulades, les màquines de munyir i les taules de control que utilitzen per saber quines vaques estan en època de reproducció, com guarden la llet…

  En parlar del menjar, amb la mateixa normalitat que ens havien ensenyat la resta, varen obrir un armariet on hi guardaven diversos medicament, entre ells clenbuterol. No s’hi van amagar pas.

  Procuro no menjar massa carn.

  Bon post, ben explicat i aclaridor. Per la quantitat, sembla improbable que el presumpte dòping de Contador fos tal.

  • Sí Tomàs, la realitat és aquesta. Potser a dia d’avui ja no et mostrarien tan alegrement “ l’amari dels medicaments” però, malauradament , es segueixen utilitzant fàrmacs prohibits.
   El fet de reduir la ingesta de carn i augmentar el consum de fruites i verdures, en la nostra dieta diària, és un bon hàbit.

 4. Després de llegir atentament el teu post, que tot sigui dit, m’ha cridat l’atenció pel fet d’Alberto Contador (soc un gran aficionat al ciclisme), he de dir que lo que li ha passat és ben normal i/o comprensible.

  No és cap secret que en la indústria existeixen deficiències en el control de què se’ls hi fa menjar al bestiar. Però bueno, parlant des de l’experiència de viure al camp i haver treballat en algunes granges (de porcs però) a l’estiu, cal dir que alguns procediments tot i ser segurament il·legals es porten a terme.

  Un exemple és medicar l’aigua, cosa totalment prohibida segons tinc entès, però que es fa. I a més a més ho trobo lògic, si tens una plaga de alguna malaltia dura d’erradicar, la via més ràpida seria aquesta..i no anar punxant un per un més de 200 garrins.

  Tot plegat cal estar-hi a sobre, però no donar-hi masses voltes tampoc. Aquests nivells de clembuterol són totalment despreciables.

  És agradable el teu blog, gràcies!

  • Gràcies a tu per passar-te, David.
   Tens raó, estem parlant de quantitats de fàrmac insignificants i és molt fàcil que en menjar qualsevol tros de carn es pugui ingerir el contaminant sense ser-ne conscients. El que passa és que a nivell de competició aquest nivells de fàrmac, per minsos que siguin, poden tenir repercussions molts greus en els esportistes professionals. Això que expliques de medicar l’aigua ja ho havia sentit a dir.

 5. I pensar que la meva mare deia que fes esport per no caure a la droga… sort que no li vaig fer cas i em vaig dedicar a coses més sanes com els botellons als parcs!

 6. Per fi aconsegueixo posar-me al dia i entendre tot el revolt que ha provocat aquest home!

  Un gran article!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: