Monsanto: bioterrorisme

 

Algun cop ja he parlat de la multinacional Monsanto en aquest bloc però considero que és vital que estem al corrent de qui és  Monsanto i què representa.  Amb ganes que ja en tenia,  i animada per la petició d’un lector del bloc, aquí us deixo una breu descripció d’aquesta empresa que es promociona a ella mateixa com la salvadora de la humanitat però que, en realitat, és una autèntica fàbrica dels horrors.

Monsanto és l’empresa química que va introduir al mercat la primera generació de cultius transgènics (blat i soja entre d’altres) i que s’ha convertit en la companyia líder en la promoció de la biotecnologia en l’agricultura.  Actualment, és la major venedora mundial de llavors transgèniques en Llatinoamerica, Àsia, Estats Units i Canadà. Els seus productes representen més del 90% de tots els cultius transgènics del món i entre la seva tecnologia puntera destaca la GURT (Gene Use Restriction Technology) també coneguda com tecnologia Terminator i Traitor. Recordem que Terminator és una tecnologia que li proporciona a la llavor la possibilitat d’encendre o apagar el caràcter suïcida de la mateixa, per mitjà d’un promotor químic, cosa que genera una dependència constant del pagès respecte a la llavor i anul·la la possibilitat  de que la llavor es reprodueixi de forma natural. Les llavors Traitor, són també llavors suïcides, però aquestes, admeten la possibilitat de que aquest caràcter podria estar codificat per atacar immediatament el cultiu de diferents maneres, per exemple, podria reduir-se el contingut proteínic de l’arròs, elevar el nivell de cianur de la yuca  o fer que el blat germini prematurament.

Monsanto Chemical Company fou fundada en St. Louis, Missouri, en 1901 per Jhon Francis Queeny, un químic autodidacta i treballador de la indústria farmacèutica que va portar la tecnologia de la fabricació de sacarina, el primer edulcorant artificial, d’Alemanya als Estats Units. En els seus primers anys, Monsanto va perfeccionar els edulcorants artificials i sintetitzà la cafeïna per la Coca-Cola. Als anys 20, es va convertir en un dels principals fabricants de productes de plàstic i fibra sintètica. Des de 1940 fins avui, és una de les cinc primeres empreses químiques dels Estats Units.

No obstant, la trajectòria de Monsanto està plena de sospites i rebuig per part de diferents associacions que no donen el vist i plau a la forma en que la multinacional utilitza els seus productes. L’empresa té dotzenes de processos penals oberts al llarg del món.

Tot i que Monsanto es presenta a sí mateixa com una empresa d’agricultura innovadora, hem de recordar que dels seus laboratoris van sortir dos de les substàncies més tòxiques que s’han conegut mai: els bifenils policlorinats, coneguts com PCBs i la dioxina (coneguda com agent taronja, que va ser utilizat durant la guerra del Vietnam com a defoliant i va provocar més d’un milió de víctimes i el que és pitjor, a dia d’avui, encara continua causant morts ).

També s’acusa a Monsanto de ser la responsable de més de 50 llocs en els que s’ha aplicat la llei de Superfund de l’Agencia de Protecció del Medi Ambient, que consisteix en la neteja de regions altament contaminades amb abocaments tòxics que han estat abandonats.

 

L’empresa és el cervell que s’amaga darrere dels productes més perillosos, suposadament, que es troben al mercat avui dia:

 • Cultius genèticament modificats. Com ja he comentat, subministra el 90% de les llavors dels OMG (Organismes Modificats Genèticament) mundials.
 • Fertilitzants, herbicides i pesticides. (Roundup és la marca d’un pesticida de gran espectre, que s’utilitza amb les plantes que prèviament han sigut modificades genèticament i preparades per resistir aquest producte. De l’any 1999 al 2003, es van produir al voltant de 250 morts anuals al Paraguai degut a l’ús de glifosato, present al Roundup).
 • La patent i fabricació d’aspartame (edulcorant sintètic considerat, per molts científics, un agent cancerigen multi potencial).
 • La Somatropina Bovina Recombinant, o rBST, una hormona modificada genèticament que s’administra a les vaques per augmentar la producció de llet.

Monsanto està fortament implantada en la indústria farmacèutica. Pharmacia Corporation fou creada a l’abril de l’any 2000 a través de la fusió de Pharmacia & Upjohn amb Monsanto Company i la seva unitat G.D. Searle.

Moltes empreses d’enginyeria genètica, Monsanto n’és una, estan establint contractes amb clàusules quasi bé feudals. La multinacional Monsanto, per exemple, exigeix als agricultors que cultiven els seus productes  que signin un contracte mitjançant el qual s’obliguen a utilitzar els seus herbicides, a no intercanviar ni quedar-s’hi part de les llavors i a permetre l’entrada dels inspectors de l’empresa per que verifiquin que es compleix allò estipulat al contracte. Amb la tecnologia Terminator els contractes deixen de ser quasi feudals i passen a ser feudals per complert i arriben a l’extrem de denunciar als agricultors, que són les veritables víctimes, per ús indegut de patent si no és fan les coses com  l’empresa subministradora de llavors exigeix.

Amb motiu del terratrèmol que va assolar Haití al mes de gener de l’any 2010, Monsanto va decidir tenir un gest solidari amb aquets país devastat pel sisme i va fer una donació de llavors genèticament manipulades. Algunes eren Terminator i Traitor. Les “llavors de la mort”, com van ser rebatejades pels agricultors haitians, van ser cremades i destruïdes el 4 de juny del mateix any. Els camperols van dir que l’últim que necessita Haití és ajuda de corporacions com Monsanto que, amb els seus productes, esclavitzen als grangers.

 

L’any 2000 el Conveni de Diversitat Biològica (CDB) de Nacions Unides, va fer una crida als governs per tal de no permetre l’experimentació ni la comercialització de llavors amb tecnologia exterminadora i va establir una moratòria per la no utilització del producte. No obstant, Monsanto ha continuat generant patents i experimentant aquesta tecnologia en diversos països. Monsanto tot i ostentar en el mercat una posició clarament dominant, no és l’única empresa amb tecnologia Terminator i així, tot i la moratòria, els poderosos consorcis productors de llavors han pressionat plegats i han aconseguit que es revisi “cas per cas”  la comercialització i experimentació i l’adjudicació de noves patents.

A dia d’avui Monsanto, segueix utilitzant la influència que exerceix en molts països, per aconseguir lleis que li permetin introduir transgènics contra la voluntat de la majoria de la població.  Tant és així que s’ha generalitzat  el terme “Legislació  Monsanto” per denominar a les lleis de bioseguretat.

Però, potser, el més greu de tot és que Monsanto no controla només el mercat de llavors transgèniques sinó també el mercat de les llavors comunes, estratègia aquesta que li permet distribuir o segrestar llavors a voluntat i jugar amb el mercat mundial d’aliments . Tenim al davant un veritable cas d’agroterrorisme.

En el següent gràfic es pot apreciar el clar domini que Monsanto ostenta en la producció de llavors genèticament modificades en comparació amb altres empreses líders en el sector.

 

La tecnologia exterminadora actualment té patents, o està en vies d’obtenir-ne, en els següents països:

Alemanya, Armènia, Australia, Àustrica, Bielorússia, Bèlgica, Benin, Bulgària, Brasil, Burkina Faso, Camerun, Canadà, República Centreafricana, República de Corea, Congo, Costa de Marfil, Chat, República Txeca, China, Xipre, Dinamarca, Eslovàquia, Eslovènia, Espanya, Estats Units, Estònia, Finlàndia, França, Gabon, Geòrgia, Gran Bretanya, Grècia, Guinea, Holanda, Hongria, Irlanda, Islàndia, Itàlia, Japó, kazajistan, Kenia, Kirguistan, Letònia, Libèria, Liechtenstein, Lituània, Luxemburgo, Macedònia, Madagascar, Malawi, Mali, Mauritània, Mèxic, Moldàvia, Mònaco, Mongòlia, Níger, Noruega, Nova Zelanda, Polònia, Portugal, Romania, Rússia, Senegal, Singapur, Sri Lanka, Sudan, Suècia, Suiza, Tayikistan, Togo, Trinidad i Tobago, Ucraïna, Uganda, Uzbekistan i Vietnam.

Deixo l’enllaç d’un trailer del documental “El món segons Monsanto”. Molts de vosaltres ja l’haureu vist però els que no, val la pena que ho mireu sencer. No tindreu problemes per trobar-ho a la xarxa.

 

 

 

15 Respostes per a “Monsanto: bioterrorisme”

 1. Sensacional post, espero que serveixi a molta gent per conèixer aquesta gran empresa.

  Resumint: una empresa criminal que diu que ven senzillament llavors que no cal regular ni comprovar la seva inoqüitat, però que a la vegada les patenta com a un producte nou.

 2. Felicitats per l’article! Brillant relat sobre un submón que desconeixia per complert, m’has deixat bocabadat!

 3. Està clar que l’economia d’avui dia està regida per malalts mentals. A mi m’agradaria veure als presidents de tals companyies utilitzant els “millors” productes que promouen. Sobretot als de les industries famaceutiques.

  P.S.
  Els bifelinos haurien de ser bifenols/bifenils o així (biphenyl) i el glisofato glifosato.

 4. O sigui que aquest el preu que hem de pagar per tenir blat de moro barat en el super…
  PD: Des d’ahir que estic esperant el teu comentari de rigor en el meu blog xD

  • Blat de moro i unes quantes coses més. Per cert, fa unes setmanes vaig assistir a l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Agrària de Lleida a fer una pràctica que va versar sobre el blat de laboratori, és a dir el blat transgènic. Jo ja sabia en certa manera com era el procediment , però un cop allà, em vaig quedar perplexa en comprovar com és de ràpid i econòmic manipular genèticament certs organismes, en aquest cas, organismes vegetals.

 5. Molt bon post. Ja n’havies parlat anteriorment però aquest Post va més enllà de ser una informació puntual i superficial.

  Montsanto és una mena de monopoli molt perillós, no només perquè domina el mercat sinó pel que ven. El que ven com a llavors serà el menjar d’animals i de famílies, així que poca broma!

  Havia sentit que un cop utilitzes les llavors Montsanto, a la força has d’utilitzar també els pesticides de la seva marca ja que els altres que hi ha al mercat no funcionen.

  M’han sembla també molt bones les fotos.

 6. Exacte Tomàs, el famós Roundup per exemple. I no és tan senzill com dir; “ara ja no vull utilitzar més aquestes llavors” doncs Monsanto fa signar uns contractes molt restrictius pels agricultors.
  S’ha de dir que en molts països poc desenvolupats als pagesos només se’ls dona l’opció de plantar llavors transgèniques.

 7. Magnífic post com sempre Zillahh. Tot el que es digui d’aquestes multinacionals imperialistes és poc. D’una manera soterrada i allavosa van conquerint el món i ho fan atacant l’aspecte més bàsic i necessàri: l’alimentació. Si dominen el mercat d’aliments tenen a les seves mans el control absolut. Us heu parat a pensar que de la mateixa manera que activen o desactiven una llavor perquè s’auto-immoli, podríen activar una llavor perquè un cop dones el fruit, aquest, en ser ingerit acabés amb nosaltres. Tot plegat és aberrant.

  • Els meus amics? Aiiii, aiii Pons…rebràs! Sí, sí, no m’estranya gens tot el que és capaç de fer aquesta colla d’impresentables de Monsanto. Gràcies per l’enllaç.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: