De fora vindran i bé que ens…

La Generalitat podrà obligar a llogar vivendes buides a quasi la meitat dels municipis catalans.

Aquesta ha estat una noticia que fa un temps, ja va ser proposta i que ara ha tornat a posar-se damunt la taula i segons sembla, amb la intenció de que tiri endavant. La Generalitat basa la seva actuació en la “forta i acreditada demanda”  de vivenda i així justifica el lloguer obligatori dels pisos buits.

No vull entrar a debatre si molts d’aquests pisos són susceptibles de ser llogats amb caràcter d’obligatorietat perquè, posem el cas, pertanyen a potentats que inverteixen en bens immobles i ja els està bé que els obliguin a ser més persones o si, pel contrari, els pisos pertanyen a gent que ha estat tota la vida sacrificant-se per pagar-los i tenir un coixinet en el futur o deixar-los en herència als  seus successors.  La qüestió és que la Generalitat està adoptant una posició altament dèspota i dictatorial. No se’m acut cap altra manera de titllar una mesura en la qual s’intervé la propietat privada.

De fet, tot això no seria tan tràgic i fins i tot podria resultar anecdòtic si no fos perquè paral·lelament a que aquesta noticia veiés la llum, va sortir una altre que deia que prop de 180.000 joves estan sense pis a Catalunya. Només joves, perquè em de recordar que amb la crisi són moltes les famílies que han perdut la seva vivenda i estan allotjades a casa de familiars. Ara bé, resulta que tenim quasi 300.000 pisos buits. D’aquests una part són habitatges de renda lliure i pertanyen a especuladors i a bancs i caixes, però una bona part, i aquí bé on em maten, pertanyen a la generalitat i són de protecció oficial.

M’encanta la actitud dels mandataris.

“ Obliguem als propietaris de pisos buits a llogar els seus habitatges. Hi ha molta demanda de vivenda. Serà la solució definitiva. Li prenem al propietari i li donem al llogater o, el que seria el mateix ,fem com Robin Hood, li prenem al “ric” i li donem al pobre. Ara bé, els nostres pisets de protecció oficial  els deixem aquí ben calentonets i arrecerats, a les nostres butxaques. Després de tot perquè els hem de llogar mentre hi hagin pisos de pringats a qui els podem obligar a llogar-los per decret llei?”

Dic jo que seria un bon exemple que fos el govern el primer a treure al mercat del lloguer tota la  cartera de pisos que te. Resulta vergonyós que amb l’excedent de pisos que hi ha a Catalunya s’hagin de recórrer a mesures que expropien a les persones, el dret de decidir sobre les seves propietats.

5 Respostes per a “De fora vindran i bé que ens…”

 1. Una estafa més… No sé perquè no em sorpren gens.

 2. Realment si tenen tant “stock” d’habitatge social buit, s’ho haurien de fer mirar. És absolutament vergonyós.

  Jo no estic per l’obligarietat de llogar-lo, jo seria més partidari, en tot cas, d’elevar les càrregues a l’habitatge buit, això sí, sempre depenent de la renda familiar, del patrimoni del propietari i de llurs circumstàncies. Què tens un habitatge i el vols tenir buit, perfecte…. paga !

 3. punçet Says:

  Jo també estic d’acord en que fora bo que gravesin els pisos desocupats amb un impost. però consiedro que el govern no té dret a obligar als propietaris a llogar-los. penso com tu Zillahh, que coemçin per llogar tots els habitatges socials que tenen buits. Molt bo el teu bloc.

 4. despota i dictatorial??? Que jo sàpiga l’executiu català ha estat escollit democràticament per persones, com jo, que desitgem un poder democràtic a qui no li tremolin les mans a l’hora d’enfrontar-se amb especuladors de la vivenda, obligant amb tota la força possible (civil o militar) a actuar en nom del bé comú.

  Si sabem que hi han propietaris que acaparen sól per fer pujar el preu del habitatge el govern ha de nacionalitzar i expropiar tot aquest terreny a preu zero i repartir-lo a qui no en tingui, passant per sobre dels cadàvers que calgui.

  Aixó es la democràcia: el poder del poble. I a més a la COnstitució Espanyola s’especifica clarament que el dret a la propietat privada està limitat per l’interés general comú.

  • En dius especulador de gent que ha heretat una propietat d’uns pares que es van sacrificar tota una vida per pagar un habitatge? No ens confonguem, estic plenament d’acord que davant la manca d’habitatge es prenguin mesures que de vegades poden ser dràstiques. Ara bé, a tu et sembla correcte que el govern es llenci a una privatització/nacionalització de vivendes privades, mentre ell és el primer que especula amb la vivenda oficial i en te un munt de buides que, per descomptat, no traurà al mercat de lloguer?

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: